Rijpen

Zoveel aandacht als de boer aan het kaas maken geeft, geven wij zo veel aandacht aan het rijpen van de kaas.

A. Na het lossen van de boerenkaas worden de kazen op houten kaasplanken gelegt.

B. In onze opleg wordt de kaas van een poreuze kaascoating voorzien. Dit verhoogt de kwaliteit van de kaas en de kaaskorst. Dit doen wij ambachtelijk, dus met de hand! Zo behandelen wij iedere kaas. Eerst de ene kant en zodra de coating droog is dan keren we de kaas en behandelen we de andere kant.  

C. Daarna begint het echte rijpingsproces. Tijdens de rijping vinden diverse biologische ontwikkelingen plaats, die ervoor zorgen dat elk type kaas zijn specifieke smaak en aroma krijgt. De duur van de rijping is afhankelijk van de kaassoort. Jonge kaas moet bijvoorbeeld vier weken rijpen, terwijl echte oude boerenkaas maar liefst achttien maanden op de plank ligt. Om te voorkomen dat de kaas 'uitzakt' en om een gelijkmatige rijping te bevorderen, moet de kaas regelmatig worden gekeerd. Jonge kaas wordt vaker gekeerd dan oude, omdat jonge kaas meer vocht bevat. Ook wordt de kaas gedurende het rijpingsproces regelmatig opnieuw voorzien van kaascoating.

D. Kaasopleg is niet éénvoudig. Behalve kazen keren is de temperatuur en de luchtvochtigheid van groot belang. Daarnaast is het ook nog van belang om de juiste voorraad te hebben. Tenslotte moeten we nu al weten hoeveel oude kaas u over een jaar gaat eten!

E. Na totaal 6 weken is de jonge kaas gereed voor transport en kunnen winkeliers of groothandels bij ons bestellen. Iedere kaas wordt voor vertrek visueel gecontroleerd en als deze goed is bevonden dan wordt deze afgeleverd.

E. In de winkel moet het keren van de kazen trouwens ook regelmatig gebeuren. Het product rijpt op de planken van de kaasafdeling immers gewoon door.