Boerenkaas

Wat maakt kaas boerenkaas?

Boerenkaas is kaas die echt op de boerderij bereid is. Momenteel zijn er zo'n 400 boerengezinnen die zich hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun al koeien tot Boerenkaas. Voor het kaasmaken wordt dagverse melk gebruikt, rechtstreeks van de koe. Boerenkaas is dus altijd bereid van zogenaamde rauwe melk, dit is melk die verder geen enkele behandeling heeft ondergaan. Juist dát maakt - samen met de ambachtelijke bereiding - de smaak van boerenkaas zo rijk, krachtig en uniek. Meestal is de kaasbereiding het werk van de boerin. Bij de bereiding van Boerenkaas heeft iedere boerin haar eigen receptuur en haar eigen manier van werken.

Boerenkaas is een dus een ambachtelijk product. De bereiding is voor een groot deel handwerk. Toewijding, gevoel voor de kaas en heel schoon werken zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van een smakelijke kaas.

Kenmerkend voor Boerenkaas is de verscheidenheid in geur en smaak. Deze verscheidenheid is juist één van de karakteristieke eigenschappen van Boerenkaas die het product bijzonder maakt. Boerenkaas is alles behalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct. Per kaasboerderij proeft men als dus de verschillen in voer, in grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. Ook door seizoensinvloeden varieert de smaak van Boerenkaas. Juist omdat Boerenkaas zo puur en ambachtelijk bereid wordt, zijn de verschillen in voer per seizoen nadrukkelijk merkbaar in de smaak van de kaas.

Boerenkaas is één van Nederlands bekendste en zeker langst bestaande kazen, lees hiervoor meer bij Stolwijkse kaas en bij historie. De kwaliteit van Boerenkaas staat al jarenlang nationaal en internationaal in hoog aanzien.